Mouse Guard – Zápis ze hry 3.

Stopa vedla mechem, kalužemi a sněhem a Saxon se jí držel se zachmuřeným odhodláním. Vztek, který v sobě dusil byl možná tím důvodem, pro který přehlédnul dva stíny, které se jej držely. Williamovi a Trevorovi neuniklo, že se Saxon ráno vytratil z Gildenlocku…

Myší stopy nakonec Saxona dovedli na tábořišťe. Ohniště a stopy zajíců naznačovaly, že tu několik myší strávilo přinejmenším jednu noc. Saxon se sehnul k ještě doutnajícímu popelu a zabručel ke svým druhům, kteří se vyloupli z podrostu: „Odešli před chvílí. Mají zajíce, ale v tomhle terénu je můžeme dohnat…“

Tah hráčů skončil, myši se jakž takž zotavily a hráč Saxona se rozhodl jít se poohlédnout po stopách, které by vedly od jejich včerejšího tábořiště. Hod na dovednost Pathfinder… a našel stopy vedoucí do tábora, který (k jeho štěstí) byl opuštěn teprve toto ráno.

Will s Trevorem Saxona sledovali (jejich hráči to navrhli a Saxonovu hráči se to líbilo) a na tábořišti se k němu připojili. Po krátké poradě se rozhodli zkusit myši dohnat. Sebrali jsme tedy conflict-sheets a jali se plánovat. Postup už znáte z minulých zápisů.

„Blíží se bouřka!“ Ukázal William na olověné oblaky sbírající se na obloze. „Ale ještě máme čas! Když přejdeme tam po té skále, stihneme to, než začne pršet a ještě jim nadběhneme.“

Saxon přikývnul a vyrazil kupředu. Podle jeho odhadu sledovali tři zajíce, na nichž jely tři nebo čtyři myši. Cesta, kterou si jejich kořist vybrala, byla těžká i pro zajíce. Pokud přejdou po skále, mají šanci je dostihnout!

Trevor vyrazil hned za Saxonem. V pacce svíral hlavici svého oštěpu, který se zlomil v boji s havranem.

Systém už jsme po dvou konfliktech měli zažitý. Rychle jsem rozhodl, že pronásledovaní mají výhodu náskoku (bonus k dispozici) a navíc zajíce, na kterých mohou jet (+1 úspěch na útok). Záměr patroly byl: Nadběhnout pronásledovaným, překvapit a zajmout je. Můj záměr byl: Nastražit léčku strážným myším a zajmout je.

Chytře zvolené akce patroly, dobré hody jejích členů a v neposlední řadě pomáhání (myši si navzájem mohou pomáhat, stačí určit, jakou dovedností pomáháte a dát házejícímu hráči kostku navíc) dovednostmi jako Weather Watcher, Scout a Fighter nakonec patrola utíkající dohnala…

Zajíc i jeho jezdec vypadali značně překvapeně. Podobně překvapené byly i strážné myši. Čistou náhodou  zkratkou po skalní stěně obešly jezdce, který zřejmě zůstal pozadu.

První se vzpamatoval zrzek v sedle zajíce. Zvedl luk, vypálil šíp po Williamovi avyrazil kupředu. Hrozba letícího šípu probrala Saxona. Vrhnul se na Williama a strhnul jej k zemi. Okolo něj proběhl zajíc… a v sedle nikdo. Trevor jezdce strhnul k zemi a nyní s ním zápasil.

Saxon vyrazil z zápolící dvojici a udeřil jezdce mezi uši hlavicí meče. Další jezdci nemohli být daleko!

Hráči nakonec i přes nevýhodu konflikt vyhráli. Jejich dispozice ale byla značně snížená a bylo tedy třeba zvolit kompromis. Patrole se sice podařilo omráčit a zajmout jednoho z myších jezdců, ale ve střetu se zbytkem neobstáli tak dobře…

Bouřka konečně propukla. Provazce vody bubnovaly do listí před dutinou, do které se William a Saxon uchýlili se svým zajatcem. Spoutali jej páskem od Saxonova meče a teď na bezvědomou myš pochmurně zírali. Nakonec mlčení prolomil William.

„Bouřka musela i je donutit ukrýt se. Jejich dva zajíci vezou tři myši a zajatce… jakmile to jen trochu půjde, vyrazíme. Trevor je mé páže, musíme jej osvobodit…“

5 Odpovědi to “Mouse Guard – Zápis ze hry 3.”


  1. 1 Joe 29 prosince, 2008 (9:48 pm)

    Čo dodať… hor sa na pokračovanie!

    Strašne ma láka jednoduchosť systému (musím si ho ešte preštudovať), ktorý sa vôbec nestavia do cesty hre, ale jej skôr pomáha. A „taktickosť“ jednania pri konfliktoch mi tiež je celkom po chuti, aj keď je to „taktickosť“ diametrálne odlišná napríklad od „taktickosti“ d20.

  2. 2 jonka 29 prosince, 2008 (11:46 pm)

    mě se líbí jak na všecky konflikty jsou zajímavé konfliktní řešení, pdfko mám, ale nějak se mi chce posečkat se čtením na knížku. díky Conlaii za zápisy.

  3. 3 coronado 30 prosince, 2008 (7:16 am)

    Ahojte, toto RPGcko ma hodne zaujalo…neviete, kde sa da zohnat PDF verzia? Diky.

  4. 5 coronado 31 prosince, 2008 (7:00 am)

    TO fingalen: diky, ale to je fyzicka kniha + PDF…ja chcem zatial iba cisto PDF…nez si kupim fyzicku RPGcku, tak si ju vzdy najskor zozeniem ako PDF…alebo od niekoho poziciam, co je vsak pri tejto hre nemozne.
    Ale i tak diky…vyzera to, ze zatial samostatne PDF nebude.


Napsat komentář